maanantai 5. syyskuuta 2011

Mitä leikittäis?

Mä olen vähän hukassa Pihlan leikkien kanssa. On nimittäin hankalaa siirtyä omissa ajatuksissa ja toiminassa pois niistä vauvamaisista leikeistä, joissa vaan pällistellään ja syödään tavaroita.
Mitä 1,5-vuotiaan kanssa pitäisi leikkiä? Mitä ne osaa ja mistä ne tykkää? Millaisia leluja pitäisi olla?


Selkeästi tytön mielenkiinto on siirtynyt "oikeaan" leikkimiseen. Esimerkiksi vauvanuket ovat nyt suuri juttu. Pieni vauvanukke, Simba nimeltään (kiitos valmistajansa :) ), on niin kovassa käytössä välillä, että sen vaatettakin on pitänyt pestä kun vauva luuhaa milloin missäkin. Tänään Pihla yritti opettaa Simbaa kävelemään ulkona.


Myös ruokaleikit näyttää olevan kivoja, taannoisella Ikean reissulla tyttö piti väkisin viedä pois leikkikeittiöstä. Siispä matkaan tarttui kattila- ja kauhasetit.


Mun leikkifilosofiani lasten suhteen on kyllä pitkälti se, että mielikuvitus olkoon rajana ja valmiita leikkejä on turha kehitellä. Äidin rahapussi riittää välillä enemmän kuin hyvin pitkäksikin aikaa. Mutta jotain virikkeitä olisi kiva tarjota. Nuo vauvalelut kun ei selkeästi enää kiinnosta ja ne nakataan heti syrjään. Ja toiset leikit on Pihlalle ehkä vielä turhan haasteellisia, kärsivällisyys ei oikein riitä palikkojen pinoamiseen, ainoastaan äidin tornien kaatamiseen, mikä onkin kyllä hauskinta ikinä.


Jotain ideoita olisi siis kiva kuulla.

Toisaalta tääkin on jälleen niitä asioita, joista saa itsellensä aivan turhan suuret paineet ja stressin aikaiseksi. Toisten mielestä "hyvä äiti" leikittää lapsiaan, kulkee puistoissa päivät pitkät, tarjoaa erilaisia leikkejä ja askartelee. Toisten mielestä sitä kaikkea ei tarvitse. Sukulaisnainen totesi joskus "Minä en ole lasteni leikkitäti vaan äiti." Totta sekin. "There's something every child knows. Daddies are fun but mummies mean businness." Onko näin? Olisi sitä kai kiva itsekin olla hauska :)
Varsinkin nyt, kun työt vievät ison osan yhteisestä ajasta, on kiva tehdä siitä yhdessä vietetystä ajasta mukavaa ja oikeasti yhdessä tehdä jotain. Enkä nyt tarkoita jumppia, muskareita ja muita harrastuksia. (Ne on asia erikseen ja niihin palataan ;) )


Miten teillä leikitään?

Kuvituksena Pihlan leikin tiimellyksessä puhelimen, Simban, isän ja repun, pillin sekä palikoiden kanssa.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli tuossa iässä suosikkeja palapelit, Duplot, piirtäminen, ruokaleikit (eli teekutsut) ja kirjat. Niin ja playdoh.

    VastaaPoista
  2. Oi, olenkin unohtanut muovailuvahan olemassaolon! Se täytyy testata, pääsee itsekin muovailemaan :D

    VastaaPoista

Ihanaa, kun kommentoit. Mai tykkää.