torstai 14. marraskuuta 2013

Kun maailma pysähtyy

Olen aina tiennyt ja tuntenut, että huoli on yksi äitiyden perusolemuksista. Mutta vielä koskaan en ole tuntenut niin suurta huolta kun nyt.

Tähän viikkoon mahtui kaksi rankkaa vuorokautta, unettomia öitä, loputtomalta tuntuvia kyyneleitä, ruokahaluttomuutta ja äärimmäistä huolta. Sydäntäsärkevää huolta.


Isänpäivä sai ikävän lopun, kun pienen aamuinen lämpöily muuttuikin kovaksi kuumeeksi ja Peetu oli selvästi kipeä. Soitto terveyskeskukseen kirvoitti ensimmäiset kyyneleet ja pelko sekä paniikki valtasi mielen.
Edessä oli elämäni ensimmäinen reissu lapsen kanssa terveyskeskuksen päivystykseen. Ikäväkseni joudun liittymään niin valitettavan monen muun joukkoon mielipiteissäni tk-lääkäreistä. Arvostan kyllä suunnattomasti lääkäreitä joo, mutta lapsipotilaat ei vaan taida olla tk-lääkäreiden erityisosaamista. Varsinkaan, jos on nuori, selvästikin lapseton mies. Vai voisiko lapsellinen ihminen todeta, ettei tiedä mikä lasta vaivaa ja kehoittaa menemään kotiin seuraamaan tilannetta tai sitten menemään sairaalan päivystykseen jos jaksan. Jos jaksan?! Siinä tilanteessa olisin vaikka kävellyt Kiinaan, jos se olisi parantanut lapseni. (Luulipa lääkäri kantapohjasta otetun pistoksen kohtaa rokotukseksikin. Huh, onneksi terkat laittaa ne. Oikeisiin paikkoihin.)
"No, voin mää sen lähetteen kirjoittaa, jos haluat mennä käymään."

Hyvä että mentiin. 11 levottoman päivystyksessä vietetyn tunnin jälkeen, lukuisia labrakokeita, keuhkokuvaa, kanyylia ja selkäydinpunktiota "rikkaampana" pieni makasi sairaalan kolkossa metallipinnasängyssä. Se oli kamalinta ikinä. 

Huoli ja tietämättömyys veivät ruokahalun ja unet mennessään, eikä aamukaan tuonut ratkaisua pienen vointiin. Kukaan ei osannut sanoa mikä pientä vaivasi, niin kovaa kuumetta ei vain saisi olla. Aloitettiin kipulääke ja antibiootit ja jatkettiin mietintää. Tässä kohtaa kultaakin kalliimpia oli lasten infektio-osaston ihana henkilökunta. He lohduttivat ja kertoivat mitä tapahtuu, rauhoittelivat ja ohjasivat. Olivat niin mahtavia, että suurin huoli hälveni, kun tiesin lapsen olevan hyvässä hoidossa.

Kipulääke helpotti onneksi Peetun oloa niin hyvin, että sen vaikutuksen aikana poika oli ihan oma itsensä. Vaikutuksen lakatessa tuli kuitenkin karu muistutus, ettei poikanen ollut kunnossa.
Sain myös itse olla paikalla koko ajan, äidin syli selvästi oli paras paikka. Ja sehän sopi minulle, pieni poikanen hyvässä turvassa. Yökin nukuttiin kainalokkain patjalla lattialla. Kauas ei toista halunnut päästää. Eikä se uni olisi muuten kummallekaan tullutkaan.

Aika ja antibiootti teki onneksi tehtävänsä ja pahin tauti väistyi.
Lopulta diagnoosiksi tuli keuhkokuume, joskin hyvin pienenä löydöksenä. Onneksi näin "helppo" löydös, eikä mikään niistä maailman kauheimmista sairauksista, jotka jo mielessäni näin.

Se oli hurjaa se. Tulipa taas tarkastettua elämän ongelmien mittasuhteet ja asioiden prioriteetit. 

8 kommenttia:

  1. Onneksi pahin on jo takana!

    Meillä on takana yksi viikonloppu Lastenklinikassa alle 2- vuotiaan kanssa, ja ne olivat hirveimmät päivät ikinä. Kun ei tiennyt selvitäänkö tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyihai, moisia kokemuksia en toivoisi kenellekään. Onneksi teilläkin vain takana olevaa.
      Juuri tuo tietämättömyys selviämisestä on ahdistavaa, mussakun ainakin asuu tällaisissa asioissa peruspessimisti ja kauhukuvien maalaaja.

      Poista
  2. Äidin huoli lapsestaan on maailman huolista suurin, aina. Mummin huoli kaksinkertainen - lapsesta ja lapsen lapsesta. Ja ihan samoilla oireilla. Onneksikaikki on nyt hyvin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tulee niin hermoraunio, jos pääsen mummiksi.

      Poista
  3. hui, mulla alkoi melkein itkustaa kun tuli niin mieleen omatkin fiilikset esikoisen vauva-ajoilta kun siellä lastenosastolla itsekin asuin sen eräänkin viikon. en malttanut lähteä kotiin edes käymään, onneks ei sillon ollut vielä muita lapsia.

    tän kakkosenkin kanssa kävin päivystyksessä kolmen päivän ikäisenä kun sai heti flunssan. miehelle sanoin lähtiessä että unohdetaanko vaan se kolmas lapsi, mä en kestä tätä huolehtimista kun nää sairastaa.

    ihanaa että teillä ollaan kuitenkin nyt jo taas kotona <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kurjuus, teillä oli vielä pidempi visiitti. Nuo kaksi yötä oli mulle jo enemmän kuin tarpeeksi, tuntuu, että aika pysähty ja oli vankina siellä huoneessa. Onneksi on takanapäin. Nyt vaan oon vainoharhainen ja kuvittelen mielessäni kuinka kaikki taudit kehittyy yhtä pahoiksi ja meistä tulee taysin vakiasiakkaita...

      Sairaasta lapsesta huolehtiminen on kauheinta. Todellakin yksi syy lisää listalle miksei meille tule kolmatta lasta :)

      Poista
  4. Voi pientä Peetua <3 ja äitiä!

    Meilläkin on esikoisen kanssa vietetty muutama yö lastenklinikalla yhtä tyylikäs hattu päässä hänen ollessaan 4kk. Se huoli on kyllä raastavaa. Saa nähdä miten käy tämän kuopuksen, jonka sitkeä nuha ei ota talttuakseen... onneksi tässä maassa on kuitenkin loppuen lopuksi todella hyvää osaamista lasten hoidossa, kunhan sinne ammattilaisten pakeille vain ensin pääsee. Hyviä vointeja teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjaa miten monella on kokemuksia sairaalareissuista pienten kanssa! Onneksi teilläkin on vain historiaa. Tuo hattu oli samalla niin koominen ja surullinen, toinen ei näyttänyt yhtään itseltään.
      Oikeassa olet hoidon laadusta, se oli meilläkin aivan parhainta ja kurjasta kokemuksesta jäi kuitenkin lämpimiä muistoja ihanien hoitajien ansiosta.
      Toivotaan, että teidän pieni niiskuttaa nuhan pois ilman sen suurempia ongelmia!

      Poista

Ihanaa, kun kommentoit. Mai tykkää.